Sevärdheter >> Grustaget i Sandviken
 

Sjömän och sandlastare i grustaget i Sandviken, fr.v. Olle Backe, Nämkar Johan Jakobsson, Anton Ohre, Alrik Jakobsson, Gottfrid Ohre och Johan Hedberg

Här får du vägbeskring:
Google visar vägen hit

Bara namnet Sandviken säger allt. Här, i Sunnansjö fanns de stora mängder sand tegelbruket så väl behövde. Erik Ohre som sedan 13 års ålder jobbat på sjön, var med om att ta första spadtaget i Sandviken, och det skulle bli många till i det rika grustaget.

Bryggan i viken till de inledande lasterna, hade snickrats ihop av det sträv- samma paret Gustav och Petter från Myrberget. När sandsugningen till sjöss inte kunde fortgå, var det bara att fortsätta i land och för hand i Sandviken.

En arbetsdag kunde bli lång för sandarbetarna. Först upp tidigt, klara ay morgonsysslor i hemmen, äta och packa matsäck. Flera hade att cykla halvmilen och några ännu längre ner till Sandviken. Arbetet började för det mesta klockan fyra eller fem på morgonen den mest intensiva arbetsperioden.



Uppåt 80 ton sand skulle på pråmen under morgontimmarna inför färden över Väsman. Sanden lastades på trallvagnar. På räls rullades vagnarna till pråmen där sanden tippades. En vagn kunde ta mellan ett och två ton, och allt detta lastarbete skedde med handkraft.



Timmarna under sjöfärden med Tyr som bogserare gav välbehövlig vila. Pråmen hade en liten kajuta för en kopp kaffe och smörgåspaket. Sen kom nästa tunga omgång, lossningen vid tegelbruket. Uppfordringsbanan hade räls med 60 cm spårvidd och sänktes ned i pråmen där sandvagnen, hunden, lastades för handkraft. Vagnen drogs därefter upp med ett elektriskt spel och tömdes i en stor hög, eller i en järnvägsvagn på något av de två spåren intill stranden. Uppfordrings anordningar utvecklades efterhand.

Men arbetet att ösa sanden i vagnarna fanns hela tiden kvar som slitgöra. Färden tillbaka till Sandviken utan last blev rena lustresan. Normalt var ångbåt, pråm och manskap tillbaka vid fyra-fem-tiden. För de allra flesta var det bara att avsluta tolvtimmarsskiftet med att ta sig hem och fortsätta med sysslorna på gårdarna. Jobbet på sjön med sanden var ett tungt säsongsjobb man tog.



Slutprodukten av tegel i tegelbruket i Ludvika.

Fakta: Boken Väsman S.34-36 m.m.
Tillbaka